Muzej

Iznimno vrijedna zbirka

Muzej Franjevačkog samostana je kroz povijest često i na različite načine stradao, ali su kreševski fratri uspjeli skupiti rijetke, vrijedne i zanimljive eksponate koji daju prilično jasnu sliku života ljudi na ovim prostorima tijekom proteklih stoljeća. Najveći broj eksponata odnosi se na tradicionalna zanimanja vezana za eksploataciju ruda i njihovu preradu. Iz oblasti rudarstva možemo vidjeti primjerke ruda i minerala naših krajeva, kao i alate kojima se ruda kopala i prerađivala.

Osobito je upečatljiva i vrijedna kolekcija rudarskih lampi, kao i mnogobrojnih primjeraka alata, od kojih neki potječu još iz antičkog doba. Muzejska postavka o kovanju prikazuje kompletnu kovačku radionicu («duganju»); tu su mijeh, grno, nakovnji i čekići raznih dimenzija, te raznovrsni primjerci alata. Ova postavka sadrži i proizvode umjetničke kovačije. Izloženi su i alat i proizvodi stolarskog, postolarskog, krojačkog, tkalačkog i opančarskog obrta, kao i zbirka ručnih radova.

U muzeju je postavljena i iznimno dragocjena zbirka minerala i kristala s kreševskog područja, arheološka zbirka iz pretpovijesnog i antičkog doba, te numizmatička zbirka.

Knjižnica

Knjižnica je potpuno izgorjela 1765. godine, ali je vremenom obnovljena. U svojoj kolekciji ima sačuvan i katalog knjižnice iz 1835. godine (»Cataloque librorom Bibliothecae Sanctae Catharinae... de Kreshevo... 1835«) u kojem se tada navodi 2008 svezaka.

Između ostalog, u knjižnici se nalaze brojna izadnja Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

De re metallica

U 17. stoljeću kreševski franjevci donose knjigu o rudarstvu, geologiji i metalurgiji De re metallica (O metalima), autora Georgiusa Agricolae, koja je tiskana 1657. u Italiji. Knjiga je nekim muzejima u svijetu poslužila da rekonstruiraju prizore srednjovjekovnog rudarenja, te dočaraju izgled, odjeću i oruđa rudara onog vremena.

Spomen-soba fra Grge Martića

Spomen-soba fra Grge Martića u Franjevačkom samostanu Kreševo privlači pozornost posjetitelja jer je sačuvala potpunu autentičnost. Nastala je nakon fra Grgine smrti, kada su njegova braća odlučila na taj način sačuvati uspomenu na ovog velikana.

190715162053-ken-cave-oxalis-adventure-2-full-169.jpg

Najava posjete

logo

O nama

Hotel Adriale smješten je u srcu malog srednjobosanskog grada Kreševa. Na rijeci Kreševčici, u hladovini bjelogorične šume, prava je oaza za umornog poslovnog putnika ili zaigranog ljubitelja prirode. Pogled na stari kreševski samostan i muzej probudit će radoznalost svakom kulturnom istraživaču.

Saznajte više

KONTAKT

Hotel Adriale

Kraljice Katarine, Kreševo

Bosna i Hercegovina

+387 (0) 30 806 789

info@hoteladriale.com

ADRIALE HOTEL - 2022 sva prava pridržana Design and development logo
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više