Speleologija

Još su stari Sasi prepoznali Kreševo kao mjesto bogato raznim rudama

Povijest Kreševa vezana je uz rude i obradu metala, te je ova tradicija duboko  ukorijenjena među ovdašnjim stanovništvom, a brojni lokaliteti postali su prava riznica mineroloških bogatstava. Nije ni čudo da se baš u Kreševu održava i najveći Sajam minerala, stijena, dragog i poludragog kamenja u Bosni i Hercegovini.

Nalazišta citrina

Citrin je od pamtivijeka cijenjen kao dar Sunca. Kao Merkurov kamen, kamen Boga glasnika, on u sebi sadrži čistu sunčevu jutarnju svjetlost. U staroj Grčkoj nošen je protiv zmijskih otrova i loših misli. Rimljani su od citrina počeli praviti prekrasni nakit. Naglo je postao popularan u doba romantizma. Sve do 16. stoljeća "Citrin" je bio zajednički termin za sve žuto kamenje, uključujući i topaz. Na njega se gledalo kao na kamen trgovaca, smatralo se da poboljšava poslovnu komunikaciju, povećava prodaju, privlači novac i posao. Citrin kristal postavljao se u kasu, novčanik ili s računima radi povećavanja imovine. Zbog pojave umjetnih Citrina dobivenih termičkom obradom Ametista, posebno je cijenjen prirodni, prozirni Citrin zlatnih tonova koji možete pronaći i u Kreševu.

Impresivne jame i spilje

Ako želite provesti edukativan i zabavan dan u podzemlju onda su spilje i jame Kreševa pravo mjesto za Vas. Posebno je zanimljiva Oberska jama, nalazi se iznad sela Vranci, dva kilometra udaljenih od našeg hotela. Smještena je na lijevoj obali potoka Kostajnica. Ulaz u pećinu nalazi se na 740 metara nadmorske visine. Od srednjeg vijeka do 1960-ih ova pećina se koristila za eksploataciju živine rude i barita. Kreševska udruga "Kreševski citrin" je uspjela revitalizirati i otvoriti Obersku pećinu za javnost.

190715162053-ken-cave-oxalis-adventure-2-full-169.jpg

logo

O nama

Hotel Adriale smješten je u srcu malog srednjobosanskog grada Kreševa. Na rijeci Kreševčici, u hladovini bjelogorične šume, prava je oaza za umornog poslovnog putnika ili zaigranog ljubitelja prirode. Pogled na stari kreševski samostan i muzej probudit će radoznalost svakom kulturnom istraživaču.

Saznajte više

KONTAKT

Hotel Adriale

Kraljice Katarine, Kreševo

Bosna i Hercegovina

+387 (0) 30 806 789

info@hoteladriale.com

ADRIALE HOTEL - 2022 sva prava pridržana Design and development logo
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više